Stackars killar, ni har det inte lätt ni =P


Första veckan avklarad...

Min första vecka som värderare är över, det har varit så himla mycket nytt att lära sig (och då har jag ändå grunderna vad det gäller klockor och smycken) men jag måste ändå lära mig tänka om från nypris till andrahandsvärde samt göra en massa beräkningar på diverse juveler.

Jag älskar att sitta med min lupp och studera diamanternas slipningar, renhet och färg, mäta guldets halt, studera ett kostverk eller kontrollera en klockas tickande urverk...Varje föremål har en historia att berätta och jag älskar det, smycken med gravyrer talar om en kärlekshistoria, en tavla talar sitt vackra språk i bildform, en dyr och ovanlig klocka berättar om en samlares drömmar... Bara det att sakerna hamnar på auktion är i sig en historia.

Det bästa av allt är att man aldrig blir fullärd vilket är underbart för mig som alltid tröttnar när saker går på rutin och man kan allt. Det är samma sak med med mitt liv, när man inte utvecklas utan står och stampar på samma plats så tröttnar jag. Jag tror att det är därför jag har valt de vänner jag har, vi hittar alltid på saker, oavsett om det är gå ut, gå på bio, ta en promenad, eller slappa hemma... slappa hemma en fredag kan också vara nice om man inte gör det jämt.

Jag förstår inte de människor vars dagar ser likadana ut, jobba måndag till fredag, fredagsmys, en bärs på lördagen och missionärs sex på lördagskvällen...  Är inte livet en resa? Ska man då inte utforska alla delar av livet? Gör något oväntat på en veckodag efter jobbet -typ käka en fin middag på restaurang, Skippa bärsen på lördagen -gå på teater. Skippa missionärs sexet -köp kamasutra boken så slipper den delen av livet iaf gå på rutin. Gör något som bryter mot dina rutiner.

"Många lever så häpnadsväckande rutinerat att det är svårt att tro att de lever för första gången."
Stanislaw Jerzy Lec (1906-1966)

Fredagsdikt

Läste igår en vacker dikt av Oriah Mountain Dreamer som heter The Invitation, det är en vacker dikt med tänkvärda ord...

The Invitation

Jag bryr mig inte om hur du tjänar ditt uppehälle. Jag vill veta vad du längtar efter och om du vågar drömma om att nå din längtans mål.

Jag bryr mig inte om hur gammal du är. Jag vill veta om du vågar göra dig löjlig för kärleks skull, för dina drömmar, för att känna att du lever.


Jag bryr mig inte om vilka planeter som snurrar kring din måne. Jag vill veta om du har nått djupet i din sorg, om du har låtit dig öppnas av livets svek eller blivit knuten och sluten av rädsla för mer smärta. Jag vill veta om du kan sitta hos smärtan, utan att försöka dölja den eller förminska den eller bota den.


Jag vill veta om du kan vara glädjen, om du kan dansa ohämmat och låta extasen fylla dig ut i tå- och fingerspetsarna utan att förmana oss att ta det varligt, att vara realistiska, att minnas våra mänskliga begränsningar.


Jag bryr mig inte om ifall den historia du berättar för mig är sann. Jag vill veta om du kan göra någon annan besviken för att vara sann mot dig själv, om du kan bära att bli anklagad för svek och inte svika dig själv, om du kan vara trolös och därför tillförlitlig.


Jag vill veta om du kan se skönhet även när den inte är vacker, varje dag, och om du kan ösa ditt liv ur dess närvaro.


Jag vill veta om du kan leva med misslyckande, ditt eller mitt, och ändå stå vid stranden av sjön och ropa ´Ja!´ till den silvriga fullmånen.


Jag bryr mig inte om var du bor eller hur mycket pengar du har. Jag vill veta om du kan stiga upp efter en natt av sorg och förtvivlan, trött och sliten in i märgen, och göra det som behöver göras för barnen.


Jag bryr mig inte om vem du känner och hur det kommer sig att du är här. Jag vill veta om du tänker stå med mig i eldens mitt och inte vika undan.


Jag bryr mig inte om var eller vad eller med vem du har studerat. Jag vill veta vad som håller dig uppe, inifrån, när allt annat brister.


Jag vill veta om du kan vara ensam med dig själv och om du verkligen trivs med ditt sällskap i de tomma stunderna.


 


Första dagen på nya jobbet...

Oj oj så slut jag är i huvudet idag efter första dagen på nya jobbet... så många nya intryck och så mycket nytt att lära sig. Jag insåg idag hur bekväm man blir med de saker som man är van och kan utan och innan, nu är det flera nya data system, special kameror för sånt som skall ut på auktion, värderingsintyg osv osv. Men det kändes väldigt roligt och intressant, ett jobb där jag kan utvecklas enormt och arbetskamraterna kändes hur sköna som helst.

Gick och köpte massa mat när jag slutat för att kunna göra grekiska förrätter som jag varit sugen på hela dagen, det blev ostfyllda champinjoner, vitlöksbröd, halloumi med pesto och tzatziki... massa ost men man kan aldrig äta för mycket ost =)

Jag längtar verkligen så vansinnigt mycket efter Grekland just nu... människorna, maten, solen, stränderna, mentaliteten ja allt! Grekernas mentalitet går lite hand i hand med min... Man lever livet passionerat, men tar inte allt på så stort allvar, allt löser sig oavsett vad det gäller...

Lite bilder från Lesvos en av mina favorit öar i Grekland


Grekisk dans där man skulle dansa           Zorba på gatan
på en stol och välta ner den genom
att kliva på stolsryggen (?)

Njuter av Fanta Lemon vid poolen

Försöker på grekiska prata med en man om

komjölken han nyss mjölkat i plasthinken och var hans kossor är =P



Jag hänger på Stureplan men...

...egentligen skulle jag vilja hänga på riktigt bra klubbar som spelar 50 & 60-tals musik eller bra rockklubbar. Jag är uppväxt med föräldrar som lyssnade på The supreems, Elvis, The Drifters osv och det gjorde jag också. Radiokanalen här hemma är ställd på 107.1 Vinyl och inte allt för sällan dansar jag runt när jag städar sjungandes (läs gastandes) till nån 60-tals dänga.

Hur kommer detta sig? Att man har så olika musiksmak? Att man kan få sån himla feel-good känlsa av olika låtar? För mig är det nog så att jag tycker låtarna från förr har texter som faktiskt säger något än de flesta idag som tex Golddigger "Get down girl, go 'head get down, Get down girl, go 'head get down, Get down girl, go 'head get down, Get down girl, go 'head" Vad försöker han säga liksom? eller Swedish house mafia i sin låt One "I wanna know your name, Your name, You just kill me, could you at least do that? I wanna know your name, Your name, Or better yet, stand there Just do that" En låt om hur gärna man vill veta nåns namn...fråga kanske?

Nej låtarna i dag som spelas på klubbarna handlar mest om rumpor, pengar, sex och ja ibland är det kul att skaka loss till dessa låtar, jag gör det rätt ofta faktiskt men i ärlighetens namn hade jag gärna levt sisådär 50 år tbx i tiden då tjejerna hade fina vippiga klänningar, killarna hade raggarbilar och låtarna var trallvänliga om kärlek.

Nu tänker jag bjuda upp min dammvippa på dans till denna låten =P


Alla Hjärtans Dag!

Alla hjärtans dag är speciell, oavsett om man har någon som man håller kär eller om man är singel så väcker Alla hjärtans dag en massa känslor både positiva och negativa. Jag gillar Alla hjärtans dag för vem har sagt att det absolut måste handla om en kärlek till sin partner? Man har väll kärlek till sin mor och far (förhoppningsvis) till sina vänner? Sin katt till och med...

Jag är en sucker för gåvor som betyder något (om det inte är skor det vill säga då kan man ge hur många som helst =P) Så en dag som denna ge inte bara en klassisk ros, varje blomma säger något speciellt. Min favorit blomma är Förgätmigej just pga den vackra storyn bakom hur blomman fick sitt namn, det var nämligen så att när Gud namngav alla växter så glömde Han den lilla blomman som så försynt viskade "För gät mig ej" som just betyder glöm mig inte. Då svarade Gud "så må din blyga bön bli ditt namn" så fick den lilla blåa blomman heta Förgätmigej. Så ta reda på vad just du vill säga till den du håller kär och skicka en annorlunda gåva:

Amaryllis- Du är vacker
Anemon- Besvara inte min kärlek med hån
Blåklint- Jag älskar dig precis som du är
Blåklocka- Följ ditt hjärtas röst
Blåsippa- Mitt hjärta brinner av kärlek till dig
Dahlia- Vågar jag närma mig dig?
Fingerborgsblomma- Håller du av mig?
Fresia- Lita på min kärlek
Förgätmigej- Glöm mig aldrig     
Gullviva- Ge mig nyckeln till ditt hjärta     
Jungfru Marie nycklar- Hur kan jag vinna nyckeln till ditt hjärta?    
Kamelia- Du är skapt till att älska     
Kaprifol- Tvivla inte på min kärlek     
Kungsljus- Låt mig få plats i ditt hjärta     
Körsbärsblomma- När ska du besvara min kärlek?     
Lilja, gul- Jag vill veta mer     
Lilja, vit- Jag värdesätter ditt oskuldsfulla hjärta     
Liljekonvalj- Det var kärlek vid första ögonkastet     
Luktärt- Är din kärlek min?     
Mistel- Jag väntar     
Orkidé- Endast du kan nå mitt hjärta     
Natt och dag- Utan dig är jag alltid ensam     
Nattljus- Jag vågar inte förklara dig min kärlek     
Nattviol- Jag känner sådan ömhet för dig     
Nejlika, rosa- Jag saknar dig     
Passionsblomma- Min kärlek till dig överstiger allt förnuft     
Pelargon- Jag måste tala med dig, men i hemlighet     
Pion- Jag lovar att alltid vara dig trogen     
Prästkrage- Kan du älska mig?     
Påsklilja- Du är min stolthet     
Ros, gul- Med hopp om din kärlek     
Ros, rosa- Med löfte om en livslång kärlek     
Ros, röd- Jag älskar dig     
Ros, vit- Förlåt mig     
Smörblomma- Håll ut, vi återser snart varandra     
Snödroppe- Mitt hjärta är rent     
Syrén, blå- Ingenting i livet är viktigare än du     
Syrén, lilaröd- Du är min första stora kärlek     
Syrén, vit- Minnet av dig stannar hos mig för evigt     
Tulpan, gul- Finns det något hopp?     
Tulpan, röd- Du är mig kär     
Tusensköna- Din skönhet bländar mig     
Åkervinda- Du trollbinder mig     
Ögontröst- Finner jag tröst hos dig?     


NÄR KÄRLEKEN ÄR NY
Iris, gul- Jag är osäker på om jag vågar älska dig     
Små röda rosor- Jag är inte säker på mina känslor för dig     
Ros, persikofärgad- Jag är förälskad i dig men för blyg för att säga det.     


Stil kan inte köpas för pengar...

Att stil inte kan köpas för pengar är ett vanligt uttryck... Att se ut som om man trillat ut från någon fejkmärkes affär bara för att man sätter på sig ALLT som skriker ut vilken designer som gjort vad från sko till huvudbonad är inte ett tecken på stil, snarare så att man vill skrika ut titta vem jag blivit, för mer regel än undantag är det dom som inte haft så gott om pengar som försöker hävda sig på detta sätt.

En liten detalj här och var är helt okey, Louboutin där hans röda sula är hans kännemärke är också helt ok, men när hela personen i sig är övertäckt med loggor från diverse märken då går det för långt. Det är synd att så många människor känner att dom vill passa in och så köper dom alla dessa fejkvaror så att när någon tillslut har en äkta vara med logga på så tror man att den är falsk, särskillt när det kommer till Gucci, Fendi, Burberry och LV som är de vanligaste märkena att kopiera upp.

Kolla in dessa skor från Gucci, Ingen smaklös logga men ack så stilrena och snygga... Man kanske kan köpa stil trots allt -bara du vet vad du ska köpa.


Vår shopping -Vad hände???

Gjorde lite vårshopping här om dagen då solen sken och man fick vårpirr i magen men tjiii fick jag för det när snön idag vräker ner... Snö passar inte ihop med min nya klänning så tills på lördag får det faktiskt bli vår för då gör jag och Rosanna stan osäker =P

Hittade även supercoola bodys till pojkarna som jag inte kunde låta bli att köpa och tja Vincent ser ut att vara på väg och göra en stålmannen flygning =P

 

 

Sen hade äntligen mitt paket från eleven.se kommit med mina underbara Macadamia prudukter kommit, schampoo, inpackning och hårolja! Macadamia produkterna är verkligen mina bästa vänner och en riktigt livräddare för mig som har supermycket, stort och lockigt hår.

 



Gisele Bündchen delar min åsikt!

Giselle har SÅ rätt!

Jag har alltid hävdat att solskyddsfaktor inte är bra... Sunblock för barn -Ja för den lägger sig OVANPÅ huden, men inte rena solskyddskrämer. Det du kletar på dig är massa kemiska ämnen som går in i din hud och dessutom lägger det sig som en hinna på din hud och reflekterar solens strålar ännu mer. Dom är fullproppade med parfym och alla vet att man inte ska ha parfym i solen.

De få gånger jag bränt mig är just de gånger jag använt solskydd. Hellre då att vara i solen en kortare stund men jag skulle aldrig kleta på mig någon lotion som innehåller solskydd.

Environmental Working Group testade nyligen ett stort antal solskyddskrämer med nedslående resultat för oss konsumenter. I testet ingick 500 olika preparat och endast 8% (39) klarade testet. En stor del av produkterna föll på innehållet av farliga eller mycket farliga ingredienser. Som en bra tumregel är det fördelaktigt att tänka; kan jag äta det här, då kan du jag ha det på huden. Huden absorberar nämligen ungefär 80% av det du smörjer på den. Dessutom har även läkemedelsverket gjort en oroande rapport som du kan läsa HÄR.

Solens strålar är farliga... men jag tror dom blir ännu farligare kombinerat med massa kemiska ämnen. Solkrämer säljs till turister, sällan jag sett landsmännen i det land jag besökt kleta in sig, dom skyddar sig med kläder och hattar i stället.

Jag i Thailand brun inte bränd!



Grekland brun inte bränd!


Kan vi förbjuda dom vi inte gillar?

Jag funderar...
Man ska jue vara snäll mot alla oavsett... samtidigt ska man stå för sina åsikter. Om min åsikt är kontroversiell och inte alls går hand i hand med vad samhället tycker ska jag då inte stå för det eller ska jag ljuga? Vi lever i ett öppet samhälle där vi har åsiktsfrihet men man får ändå inte ha en åsikt utanför normen...

Jag läste en Metro insändare härom dagen där en person klagade att det inte fanns barnfria tåg och flyg, genast dagen efter hade det kommit ett argsint svar en "Malin" (förmodligen en tjockis mamma som inte gör annat än att än att äta bullar) som påpekade hur hemskt det skulle vara om man straffade dom med barn, då kunde man lika gärna förbjuda fula människor, tjocka och illaluktande farbröder... JA VARFÖR INTE???

"Malin" skrev det med ironi, men faktum är att jag AVSKYR när tjockisar (och nu snackar jag inte lite tjock utan TJOCK) kommer och sätter sig brevid mig på bussar och tunnelbanor bara för att dom ser möjligheten att få uppta ett och ett halvt säte eftersom jag själv är liten.

Jag gillar överhuvudtaget inte skrikande ungar (JA jag vet att barn skriker men det GÅR ATT FÅ TYST PÅ DOM OCKSÅ, tro mig, om jag lyckas få tyst på barn så kan väll deras morsor det med) Jag vill inte att människor ska hosta på mig, snyta sig när jag sitter brevid, pladdra för högt, lukta illa, vara ovårdade eller ta upp för stor plats för att dom har dålig moral och äter sig tjocka. Det är vanlig hyfs och god ton att kunna uppföra sig och även kunna sköta om sin hygien och sin kropp.

Vem ska då bestämma vad som är rätt och vad som är fel tänker nog många nu... Ja vi får väll skaffa en mått tabell eller nått inte vet jag, jag uttrycker bara mina åsikter sen får ni tycka vad ni vill, jag kanske inte håller med men jag säger som Voltaire:

"Jag kanske ogillar din åsikt, men jag försvarar din rätt att uttala den"